Det korta svaret är ja, antivirusprogram behövs mer än någonsin. Personer som använder internet för att försöka lura, utnyttja och förstöra för folk har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

Trojaner tar sig in i datorer och öppnar i sin tur dörren för ännu skadligare program; annonsprogram bombarderar dig med popup-annonser och länkar som leder till farliga sidor; gisslanprogram låser dina filer och hotar att radera dem om du inte betalar en summa pengar. Dessa saker är mer aktiva än någonsin och utgör ett stort hot mot dig och din dator.

För ett komplett skydd så räcker det ofta inte med en produkt. Du bör minst ha en bra brandvägg samt ett stabilt antivirusprogram.

Vilka program ska man välja?

Vilka program som är bäst varierar beroende på vem du frågor. Vissa säger att gratis antivirusprogram så som AVG och Avast fungerar alldeles utmärkt, medan andra hävdar att det bara är de betalda versionerna av Norton och Kaspersky som duger. Det bästa du kan göra är att läsa recensioner och själv bestämma vad som passar dig.